Vad är klockan? logotype

Vad är klockan i Danmark


Det är eftermiddag i Danmark, söndagen den 23 januari 2022

Informationen ovan uppdateras automatiskt

Tidszon och tidsskillnad i Danmark

Den tidszon som Danmark ligger i är Central European Time (UTC+1), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Danmark är tidsskillnaden timmar.

Aktuell tid och datum i Danmark

Här kan du se vad klockan är i Danmark just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Danmark.

Allmän fakta om Danmark

I landet Danmark bor det ungefär 5 800 000 invånare på en yta av ca. 42 933 km2, huvudstaden i Danmark heter Köpenhamn. Landskoden för att ringa till någon i Danmark från ett annat land är +45. I Danmark är det officiella språket danska, och den officiella valutan i Danmark är dansk krona (DKK). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i Danmark är .dk. Den 5 juni firar Danmark sin årliga nationaldag.

Klocka, tidsskillnad och datum i Danmarks städer

Här kan du se vad klockan är just nu och vilken tidsskillnad det är i olika städer runt omkring i Danmark.

Flaggan i Danmark

Här intill kan ni se vilken flagga landet Danmark har. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇩🇰

Inför resan till Danmark

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Danmark finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan dansk krona (DKK) som används i Danmark står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. Här kan ni hitta dansk krona valutakurs, med dagsaktuell valuta kurs och en smidig omvandlare mellan svenska kronor och dansk krona.

Lär dig skriva som en dansk

När man besöker Danmark kan det vara bra att veta att deras alfabet inte är exakt likadant som det svenska alfabet vi är vana vid, trots att de liknar varandra väldigt mycket. Om du vill lära dig mer om de bokstäver som används i Danmark kan vi rekommendera denna artikel om danska alfabetet.

Eluttag och reseadapter i Danmark

Innan man ger sig ut på en resa till Danmark kan det vara bra att ta reda på vilken typ av eluttag som används i landet, samt vilken spänning och frekvens elnätet använder. Man behöver göra detta för att avgöra om ens elektriska utrustning går att använda i landet. Om den inte går att använda måste man skaffa någon typ av reseadapter. De typer av eluttag som används i Danmark är Typ K, och elnätet har spänningen 230 V och frekvensen 50 Hz. Detta innebär att du troligtvis inte behöver någon reseadapter för att kunna använda dina svenska elektriska apparater i Danmark.

Länkar för att läsa mer om Danmark

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i Danmark?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i Danmark?

Danmark på Wikipedia

Om du vill läsa mer om Danmark kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om Danmark. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om Danmark. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om Danmark.
   ››  Svensk Wikipediasida om Danmark
   ››  Engelsk Wikipediasida om Danmark

Danmark på kartan

Här nedan kan hittar du en karta som visar var Danmark ligger. Du kan enkelt bläddra dig runt på kartan med hjälp av musen om du sitter vid en vanlig dator eller med hjälp av fingrarna om du använder en mobil. Det går även att zooma in och ut på kartan, antingen genom att använda knapparna i övre vänstra hörnet, rullningsfunktionen på din mus eller genom att använda två fingrar om du använder en mobil.