Vad är klockan? logotype

Vad är klockan i USA

Klockan, tidszon och tidsskillnad i USA

Eftersom vad klockan är, vilken tidsskillnad och vilken tidszon det är skiljer beroende på var i USA man befinner sig, då USA befinner sig i flera olika tidszoner, går det inte att säga exakt vad klockan är eller vilken tidsskillnad det är i själva USA. Det man får göra är istället att kolla på de olika tidszoner som finns inom USA. Vi har gjort så att vi här nedan har listat en uppsättning platser i USA, samt även ritat ut dem på en karta, genom denna lista och denna karta kan man sedan enkelt klicka sig in på den plats man vill veta vad klockan är, eller vilken tidsskillnad det är, för att ta reda på vad klockan är i USA.

De röda linjerna motsvarar gränser för olika tidszoner, källa: Leaflet.timezones

Klockan, tidsskillnad och datum i USAs städer

Här kan du se vad klockan är just nu och vilken tidsskillnad det är i olika städer runt omkring i USA.

Allmän fakta om USA

I landet USA bor det ungefär 328 000 000 invånare på en yta av ca. 9 833 520 km2, huvudstaden i USA heter Washington D.C.. Landskoden för att ringa till någon i USA från ett annat land är +1. I USA är det nationella språket engelska (det finns inget på federal nivå), och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Flaggan i USA

Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇺🇸

Inför resan till USA

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till USA finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i USA står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. Här kan ni hitta amerikansk dollar valutakurs, med dagsaktuell valuta kurs och en smidig omvandlare mellan svenska kronor och amerikansk dollar.

Populära resmål i USA

Att resa i USA är populärt bland resenärer på grund av de många olika attraktioner som finns tillgängliga. Från östkusten till västkusten finns det gott om saker att se och göra. Det finns också en mängd olika kulturer och kök att uppleva. En mycket populär sak att göra i USA är att köra en roadtrip längs Route 66. Route 66 är en historisk motorväg i USA som går från Chicago till Los Angeles. Den kallas ofta "The Mother Road" och är populär bland resenärer för sin nostalgiska americana-känsla. Här kan du läsa mer om roadtrip längs Route 66.

Eluttag och reseadapter i USA

Innan man ger sig ut på en resa till USA kan det vara bra att ta reda på vilken typ av eluttag som används i landet, samt vilken spänning och frekvens elnätet använder. Man behöver göra detta för att avgöra om ens elektriska utrustning går att använda i landet. Om den inte går att använda måste man skaffa någon typ av reseadapter. De typer av eluttag som används i USA är Typ A, Typ B, och elnätet har spänningen 100-125 V och frekvensen 50/60 Hz. Detta innebär att du kommer att behöva en reseadapter för att kunna använda dina svenska elektriska apparater i USA. Läs mer här om reseadapter USA.

Länkar för att läsa mer om USA

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i USA?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i USA?

USA på Wikipedia

Om du vill läsa mer om USA kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om USA. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om USA. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om USA.
   ››  Svensk Wikipediasida om USA
   ››  Engelsk Wikipediasida om USA