Vad är klockan?/San Francisco

Klockan och tidsskillnad i San Francisco, USA


Det är morgon i San Francisco, söndagen den 19 maj 2019

Informationen ovan uppdateras automatiskt

Tidszon och tidsskillnad i San Francisco, USA

Den tidszon som San Francisco ligger i är Pacific (UTC-8), och tidsskillnaden mellan den plats du befinner dig på just nu och San Francisco är timmar.

Aktuell tid och datum i San Francisco

Här kan du se vad klockan är i San Francisco i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i San Francisco.

Allmän fakta om San Francisco

San Francisco ligger i delstaten Kalifornien i landet USA. Det bor ungefär 870 000 invånare i San Francisco, och till ytan är San Francisco ca. 600 km2 (kvadratkilometer) stort. San Francisco grundades den 28 mars 1776. I USA är det officiella språket engelska, och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Ringa till någon i San Francisco

För att ringa till San Francisco från ett annat land slår du först landskoden för USA som är +1, följt av riktnumret till San Francisco som är 415/628, sedan slår du det nummer som du vill ringa till i San Francisco.

Flaggan i USA och San Francisco

Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även San Francisco. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇺🇸

Inför resan till San Francisco

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till San Francisco finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i San Francisco står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. På webbsajten Hurmycket.se finns amerikansk dollar valutakurs, där kan ni alltid hitta aktuell valutakursinfo samt en smidig omvandlare mellan svenska kronor (SEK) och amerikansk dollar (USD).

San Francisco, regnbågen och fängelset

San Francisco är en stad med gamla anor, och det finns bra mycket att se och göra här. Golden Gate bron är ett måste, den har blivit som en symbol av staden och syns på de flesta posters och i alla filmer. Man kan antingen gå, cyklar eller åka bil över denna blåsiga bro, och det finns flera ställen man kan stanna och fotografera från. Har man tur kommer dimman rullande in över bron, det är en syn man sent glömmer.

Något man sedan absolut inte får missa är naturligtvis att åka en av de gamla spårvagnarna som fortfarande går med vajer. Det är en speciell upplevelse med alla San Fransiscos uppförsbackar, och man har tid att verkligen se staden. Färden går mellan Union Square och Fisherman's Wharf, men man kan hoppa på och av var man vill. Ibland är det rätt långa köer vid båda slutstationerna, men det är väl värt att vänta.

En annan populär plats att besöka är Alcatraz fängelse. Förutom att gå runt och se de olika cellerna i detta strängt bevakade fängelse, kan man även träffa före detta fångar och fångvaktare som berättar om sina erfarenheter. Det kan vara bra att åka så tidigt som möjligt på morgonen innan det blir fullt med folk.

Nattlivet i San Fransisco är väl utvecklat, det handlar trots allt om en mångmiljonstad. Här finns det mesta, oavsett vilken stil och intresse man har så är utbudet stort. Dryckesgränsen ligger på 21 år, och de kontrollerar vanligtvis legitimationen. Bland de mer kända områdena kan man nämna Mission District, North Beach och SoMa.

Inte så långt från San Fransisco ligger Napa Valley som är känt för sina stora vinodlingar. Det tar inte mycket mer än en timme att köra hit. Man kan gå på guidade turer, som faktiskt är gratis, och prova olika viner. En rolig detalj är att vissa av de viner som framställs här säljs på Systembolaget.

Om man vill ha en vy av hela San Fransisco ska man åka upp till Twin Peaks. Här breder staden ut sig under ens fötter och man kan ta fantastiska bilder. På kvällen är det extra speciellt med alla ljus och lyktor, så man ska helst åka hit två gånger. Utan bil är det dock svårt att ta sig upp hit. San Fransisco är en omväxlande stad där man kan uppleva det mesta. Det spelar ingen roll vad man är intresserad av, här kan man alltid se och göra det.

Sevärdheter i San Francisco

Det finns få städer i världen som erbjuder så många olika typer av sevärdheter på en och samma plats som San Francisco faktiskt gör. Staden ligger belägen i norra Kalifornien och är den näst mest tätbefolkade staden i USA.

Många människor drömmer om att göra sin livs resa och det är faktiskt väldigt många av de drömmarna som går till just USA. Tyvärr är det inte alla som kommer iväg och har möjligheten att få uppleva allt det fantastiska som San Franciso har att erbjuda.

En av de mest kända sevärdheterna är den fantastiska och omtalade Golden Gatebron. Denna hängbro som går över sundet "Golden Gate" i Kalifornien är cirka 2737 meter lång och hade sin premiär år 1937. Bron anses vara symbolen för hela staden och den är vanligt förekommande i filmer. Vanligast är kanske att man kör bil, men för den som vill går det även bra att promenera över bron.

För den som söker lite mörkare och mer spännande sevärdheter är fängelset Alcatraz öppet för besökare. Många har nog hört om de fångar som en gång satt här och för den som gillar vidskeplighet, sägs det att fängelset är hemsökt. Alcatrazfängelset ligger ute på en ö, vilket gjorde det omöjligt för fångar att rymma, trots att vissa faktiskt lyckades. Trots att fängelset stängde så långt tillbaka som år 1968 är det fortfarande en väldigt eftertraktad sevärdhet för turister som besöker staden och precis som Golden Gatebron, har Alcatraz blivit känt i många olika filmer, t.ex. Flykten från Alcatraz.

Foto taget vid Hyde Street i San Francisco med fängelseön Alcatraz i bakgrunden

San Franciso har vanligtvis ett väldigt fint väder, men skulle man någon dag på sin resa behöva stå ut med regn eller blåst, finns det en hel del olika museer att besöka. Kanske kan museum låta trist och långtråkigt, men på California Academy of Sience ges en helt annan känsla än tristess! Muséet innehåller en rad olika reptiler och akvarier och passar likaväl för mindre barn som för vuxna. Se till att du planerar ditt besök noga och har god tid på dig, muséet är stort och av hög klass, vilket gör att man gärna vill stanna ett tag längre. Blir du hungrig kan du antingen välja att gå till restaurangen på plats, eller så har du redan innan sett till att ta med dig en matsäck.

Ett annat museum som har blivit väldigt omtalat och omtyckt är Walt Disney Family Museum. Muséet ligger lite i skymundan, men är helt klart värt ett besök för den som är intresserad av Walt Disney som serietecknare och hur det hela startade. Det kan dock vara bra att veta att även om muséet handlar om Walt Disney och faktiskt kan passa alla åldrar, är det mest ett museum som skildrar Walts och hans familjs liv, vilket inte är fy skam det heller.

Det är dock inte enbart materiella saker som anses som sevärdheter i San Francisco. Här kan den som är intresserad av trädgårdar och växter få en mycket exalterande upplevelse. Trots att staden har fler trädgårdar än enbart en, kommer det här att endast tas upp den Japanska te-trädgården (Japanese Tea Garden). Denna mysiga plats ligger i Golden Gateparken och här samlas många besökare för att se den fina trädgården. Trädgården är inte jättestor, men fungerar utmärkt vid en lättsammare dagsutflykt. Besökare menar att platsen är lika vacker att besöka i regn som i solljus.

Man kan enkelt säga att staden har en sevärdhet för alla, passar alla åldrar och kan erbjuda mer än vad det flesta städer kan, både när det gäller shopping, nattliv eller matkultur.

Trots att inte alla föredrar att lyssna på opera i sin vardag, är det många som ändå finner ett stort nöje i att besöka det stora, klassiska operahuset San Francisco Opera. Platsen har fått mycket bra recensioner och det är inte enbart för hur vackert operahuset faktiskt är, utan även för den fantastiska akustik som sprider sig när orkestern sätter igång. Som besökare behöver du inte oroa dig för att inte få god utsikt. Platserna är väl separerade och för den som är ute i god tid kan man även boka balkong. Många besökare vittnar om att operasångarna är relativt unga, men detta har inte hindrat dem från att nå den absolut högsta ton möjligt.

Återigen är det viktigt att påpeka att San Francisco är staden för dig, din familj, partner eller vänner. Oavsett vem man väljer att besöka staden och landet med, är det nästan oundvikligt att ha en rolig stund. Här finns mängder med saker för stora som små och det finns ingen tvekan om att du kommer hitta något som passar alla i sällskapet. Med så många saker att se och så mycket att göra kan man nog våga satsa på ett billigare hotell. Att sitta instängd på hotellrummet är verkligen det sista man kommer vilja göra. Gör det mesta möjliga av din resa till San Fransisco!

Golden Gate-bron i San Fransisco

En av de vackraste broarna i världen är Golden Gate i San Fransisco. Den rödgyllene bron har blivit ett av stadens och Amerikas landmärken och tillhör också en av de byggnader som finns med på listan över världens sju underverk. Man kan lätt förstå varför. Bron har ett karakteristiskt utseende och ligger dessutom belägen i en naturskön miljö som gör den ännu vackrare att betrakta. Sundet den ligger i, är ofta täckt av en dimma som gör att bara toppen på pelarna sticker upp och färgen på bron var ett genomtänkt val för att synas även vid dessa väderlekar.

Golden Gate-brons historia


Bron upprättades mellan 1933-1937 av Joseph Bearmann Strauss som även ritat bron i Trollhättan. Bron i San Fransisco kostade dock betydligt mer att bygga - närmare bestämt 35 miljoner dollar. Den var dock mycket svår att bygga och det slutade med att totalt 11 personer miste livet under byggnationen. Det hade inte bara med fraktandet av balkar och brodelar att göra, utan även den svåra blåsten som drabbar sundet titt som tätt. Trots den ihärdiga vinden har bron bara stängts av ett fåtal gånger, eftersom folk föredrar att ta bilen över bron istället för att åka färja. Golden Gate är således en mycket trafikerad bro som är mycket populär att korsa. Dess popularitet har inte minskat och fram till 1964 var det den längsta hängbron, tills Verrazano Narrows bridge i New York färdigställdes och visade sig vara 18 meter längre.

Självmordsrisken vid Golden Gate-bron

Golden Gate har inte bara förknippats med skönhet och glädje utan även med de många dödsfall som inträffar. Många människor har tagit livet av sig genom att antingen hoppa från bron ner i vattnet eller genom att slänga sig framför den täta trafiken. Man uppskattar att ca 1600 personer har mist livet till följd av självmordstankar sedan brons upprättande 1937. Ända fram tills nu, räknas bron som världens vanligaste plats för att begå självmord.

Detta har lett till att man nu satt upp nödtelefoner på olika platser på bron och man håller också på att diskutera huruvida man ska sätta upp ett antisjälvmordsstängsel runt om sidorna på bron.

Besök berömda museer i San Fransisco

San Fransisco är en av världens vackraste städer i och med sin fina arkitektur och sina branta backar. Inte nog med det, i San Fransisco kan du avnjuta goda viner och samtidigt ta del av den intressanta kulturen. Ett sätt att göra just det, är att besöka de många museer som staden har att erbjuda. Det är just dem den här artikeln ska handla om.

Museum of Modern Art - SFMOMA

Moderna Museet i USA finns i flera städer, bl. a. New York och San Fransisco. I San Fransisco har man en samling med över 26 000 verk, allt från skulpturer, målningar, fotografier och annat smått och gott. Bara arkitekturen i sig är värt ett besök och byggnaden ritades av en schweizare vid namn Mario Botta. Från början var det ett litet museum när det grundades 1935 och man hade då endast 36 konstverk att skylta med. Dessa verk donerades av Alfred Bender som senare skulle ge ytterligare över 1100 konstverk och föremål till museet. 1995 flyttade man museet till det nuvarande området i staden, som kallas South of the Market. Om du gillar Andy Warhol, Jackson Pollock och Paul Klee, ska du definitivt inte missa MOMA.

Walt Disney Family Museum

Självklart kan man inte bege sig till San Fransisco utan att ha barnasinnet kvar och ägna det en liten stund. Då är ett ypperligt tillfälle att bege sig till Walt Disney-museet som ligger i distriktet Presidio. Museet grundades av Walt Disneys äldsta dotter Diane Miller för att ge alla människor ett möte med mannen bakom Musse, Kalle och alla de andra. I en historisk tegelbyggnad kan du följa med till uppsättningar av Disneys alla filmer och drömma dig tillbaka som om det vore julafton varje dag. Du kan också köpa med dig souvenirer eller njuta av en kopp kaffe i det roliga kaféet. Det mest intressanta är dock att uppleva Disneys tidiga skede som han hade tänkt sig Disneyland, eller ta del av de visioner han hade som barn.

Ibland har man även utställningar med andra konstnärer som var god vän med Walt Disney. Ett exempel är Salvador Dali med sina surrealistiska målningar som smälter in i atmosfären. Detta museum är lika intressant för barn som för vuxna och är ett måste när man besöker San Fransisco.

San Fransisco Cable Car Museum

Vad kan vara mer San Fransisco än de berömda spårvagnarna som är lika vackra att se på som de är trevliga att ge sig ut på en åktur med. För att uppleva dem lite närmare och ta del av stadens spårvagnshistoria, kan du smita in på Cable Car museum vid Nob Hill. Museet är gratis och vem som helst kan gå in och njuta av vagnarna. Det är inte bara tågen eller vagnarna som är intressanta att läsa om och betrakta, utan även att ta del av spårvagnssystemet som det var förr i tiden. Därför blir museet också som ett slags arbetarmuseum som kan vara skojigt att upptäcka om man är tekniskt lagd. Museet upprättades 1974 och drivs av Friends of the cable car museum.

Alcatraz-museet

Detta är egentligen inget direkt museum men ändå en fantastisk sevärdhet och får absolut inte missas. Alcatraz är det gamla ökända fängelset som stängdes 1963, året efter tre fångar lyckades rymma därifrån. Detta var dock inte den enda anledningen att stänga det. Fängelset var i dåligt skick och ett farligt område för både fångar och väktare. Det hade varit en fånganstalt sedan 1700-talet och hade rykte om sig att vara idiotsäkert för rymningar. Tyvärr fick man erfara det motsatta även om försöken innan dess hade misslyckats. I havet utanför ön simmar hajar och att ta sig ned till vattnet är en kraftansträngning i sig. Idag är det ett slags museum som tar turister dit via färja. Fängelset har lämnats i det skick det var när det stängdes och är en stor sevärdhet. Du kan läsa mer om Alcatraz här nedan.

Mer om fängelseön Alcatraz

Så fort man hör namnet Alcatraz så går tankarna genast till tung fängelsemiljö där fångarna sitter instängda under bedrövliga omständigheter på den lilla ön, omgivna av hajrika vatten utan en chans att någonsin komma därifrån. Några har kanske sett filmen Papillon med Dustin Hoffman som handlar om detta hemska fängelse och flykten därifrån, men hur många har varit där? Är namnet Alcatraz endast mytomspunnet eller var det verkligen så illa som det har framställts så många gånger i olika former av populärkultur? Det, och mycket till, skall den följande texten handla om så välkomna till ett besök på världens mest beryktade fängelse!


Alcatraz är en ö som ligger ett par kilometer ut i havet utanför den amerikanska staden San Fransisco. Namnet kommer ifrån spanskan då en spansk conquistador namngav ön år 1775 efter de många pelikaner, alcatraze på spanska, han hittade här. Ön är blott åtta hektar men har blivit berömd över hela världen på grund av det notoriska fängelset och hundratusentals tar den femton minuter långa färjeturen hit varje år för att besöka det, liksom att se de omkringliggande byggnaderna här.

Muséet vid Alcatraz

Är man i San Fransisco så är ett besök på Alcatraz ett absolut måste. Förutom fängelset så är det en spännande ö att besöka med ett antal byggader att se, som fyren, sjukhuset och kapellet. Man får också en fantastisk utsikt här, både över havet och San Fransico och det går ständiga färjor hit som bara tar ungefär en kvart.

Observera dock att man inte är garanterad ett besök på fängelset genom att ta färjan över! Man måste boka plats för de dagliga visningar här och det går att göra upp till nittio dagar i förväg. Skaffar man sig ett pass är färja, besök och guidad tur inkluderat och man kan se fram emot en spännande visning av det ökända fängelset.

Historian bakom Alcatraz

Innan det berömda fängelset byggdes fyllde Alcatraz en rad olika syften från ungefär mitten av 1800-talet. Man byggde här en av Amerikas första fyrar, liksom ett gediget militärfort för att försvara San Fransisco från allehanda fiender. Här förvarade man stora vapenförråd och under olika konflikter, som det mexikanska kriget och det amerikanska inbördeskriget, var fortet hårt bemannat.

I samband med de många olika konflikterna som utspelades under artonhundratalets andra hälft så användes Alcatraz tidigt som ett militärfängelse; här hamnade soldater som av en eller flera anledning brutit mot den hårda regimens lagar och regler och det fanns inte många möjligheter att komma härifrån. Under det första världskriget kom man att låsa in personer som på ett eller annat sätt motsatt sig kriget, framförallt vapenvägrare, och detta var den första gången som civila fångar fick skaka galler på platsen.

Det skulle dröja några årtionden tills man upprättade ett regelrätt fängelse på Alcatraz och det var år 1934 som det en gång för alla öppnade sina portar. Det kom att användas i tre årtionden och på grund av dess extremt hårda bevakning och flyktfientliga läge kom den amerikanske regeringen att skicka hit personer som betraktades vara extrem svåra fall, antingen för att de ansågs vara störande eller flyktbenägna eller för att de av olika anledningar borde hållas så långt ifrån samhället som möjligt. Den kanske mest berömda fången av alla var maffiabossen Al Capone som satt här i några år på 1930-talet. Capone spenderade dock den mesta tiden i fängelsets sjukhus då han var svårt sjuk i syfilis och hade börjat uppvisa ett antal mentala problem orsakade av sjukdomen.

År 1963 stängdes fängelsets portar av ett antal olika anledningar. Dels kostade fängelset för mycket att driva då byggnaderna börjat få en massa åldersproblem, dels klagade San Fransiscoborna på att fängelset förorenade den vackra bukten.

Napa Valley - vindalen strax norr om San Francisco

Utanför San Fransisco ligger Napa Valley som har blivit världsberömt, speciellt på grund av de många vinerna som produceras här. Det har blivit Nordamerikas vinskatt med massor av vingårdar och vinproducenter. Man har till och med gjort filmer om det och Napa Valley har blivit mångas resedröm. Napa är ett county som ligger mitt i delstaten Kalifornien och grundades 1850. Det var det första countyt som invigdes i delstaten och tio år senare gavs en del av det till Lake County som ligger bredvid. Det totala invånarantalet ligger runt 150 000 så det är inte så folktätt som man kan tro. Napa Valley kallas även North Bay och tillhör de största sevärdheterna i delstaten, näst efter Disneyland.


Upptäck Napa Valley

Det finns ca 400 vingårdar i Napa och några av de första som öppnade sina portar finns fortfarande kvar. Exempel är Schramsberg och Nichelini and Beringer. Förutom de många gårdarna, kan man slinka in på områdets många små vinbutiker för att köpa med ett lokalt vin hem. Bäst kan man uppleva dalen med bil, men det finns även ett vintåg som tar en runt till de mest besökta vinproducenterna.

Vindruvor som odlas i Napa Valley

I Napa county odlas druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Zinfandel. Vinet som tillverkas här exporteras till hela världen och har ett gott rykte. Det är dock Cabernet Sauvignon som dominerar och oftast vin med den druvan som folk är ute efter. Även Cabernet Franc finns att skymta. Var man odlar vad, beror på var i dalen man är då klimatet även kan variera i själva dalen. I de norra delarna odlas mest Zinfandel och i de södra ser man mest Merlot och Cabernet Sauvignon. Ett problem man har ibland är dock vårfrosten som kan förstöra druvorna.

Klimat och växtlighet

Somrarna är varma tack vare de höga bergen runt omkring och vintrarna milda med minst 10 plusgrader. På grund av klimatet har man också en varierande flora och fauna här, eftersom det ger ett typiskt medelhavsklimat och tillsammans med jordmånen och solens egenskaper, gör det att det blir en oerhört bördig jord att odla på. Det sköna klimatet bidrar till många turister som åker runt med bil för att prova viner eller bara utforska den vackra naturen.


Länkar för att läsa mer om San Francisco

San Francisco på Wikipedia

Om du vill läsa mer om San Francisco kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om San Francisco. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om San Francisco. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om San Francisco.
   ››  Svensk Wikipediasida om San Francisco
   ››  Engelsk Wikipediasida om San Francisco

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i San Francisco, USA?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i San Francisco, USA?

Karta över San Francisco i USA

Här nedan kan hittar du en karta över San Francisco i USA som är väldigt enkel att skrolla runt i eller zooma in och ut, använd bara musen (eller fingrarna om du använder en mobil) för att navigera dig runt på kartan över San Francisco.