Vad är klockan? logotype

Vad är klockan i Kina

Klockan, tidszon och tidsskillnad i Kina

Eftersom vad klockan är, vilken tidsskillnad och vilken tidszon det är skiljer beroende på var i Kina man befinner sig, då Kina befinner sig i flera olika tidszoner, går det inte att säga exakt vad klockan är eller vilken tidsskillnad det är i själva Kina. Det man får göra är istället att kolla på de olika tidszoner som finns inom Kina. Vi har gjort så att vi här nedan har listat en uppsättning platser i Kina, samt även ritat ut dem på en karta, genom denna lista och denna karta kan man sedan enkelt klicka sig in på den plats man vill veta vad klockan är, eller vilken tidsskillnad det är, för att ta reda på vad klockan är i Kina.

Klockan, tidsskillnad och datum i Kinas städer

Här kan du se vad klockan är just nu och vilken tidsskillnad det är i olika städer runt omkring i Kina.

Allmän fakta om Kina

I landet Kina bor det ungefär 1 404 000 000 invånare på en yta av ca. 9 596 961 km2, huvudstaden i Kina heter Peking (Beijing). Landskoden för att ringa till någon i Kina från ett annat land är +86. I Kina är det officiella språket kinesiska (mandarin), och den officiella valutan i Kina är renminbi (CNY). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i Kina är .cn. Den 1 oktober firar Kina sin årliga nationaldag.

Flaggan i Kina

Här intill kan ni se vilken flagga landet Kina har. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇨🇳

Inför resan till Kina

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Kina finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan kinesisk yuan (CNY) som används i Kina står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. Här kan ni hitta kinesisk yuan valutakurs, med dagsaktuell valuta kurs och en smidig omvandlare mellan svenska kronor och kinesisk yuan.

Signifikansen av siffror i Kina

Någonting som är av stor betydelse i den kinesiska kulturen är siffror, ofta då ur ett mer andligt perspektiv då man tror att siffror medför tur, framgång och lycka. Särskilda sifferkombinationer såsom t.ex. 222, 888 eller 9999 är särskilt populära. Man kan nästan jämföra det med änglanummer som är ett väldigt vanligt fenomen inom den västerländska numerologin och astrologin.

Eluttag och reseadapter i Kina

Innan man ger sig ut på en resa till Kina kan det vara bra att ta reda på vilken typ av eluttag som används i landet, samt vilken spänning och frekvens elnätet använder. Man behöver göra detta för att avgöra om ens elektriska utrustning går att använda i landet. Om den inte går att använda måste man skaffa någon typ av reseadapter. De typer av eluttag som används i Kina är Typ A, Typ I, Typ C, och elnätet har spänningen 100-125 V och frekvensen 50/60 Hz. Detta innebär att du kanske behöver en reseadapter för att kunna använda dina svenska elektriska apparater i Kina. Läs mer här om reseadapter Kina.

Länkar för att läsa mer om Kina

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i Kina?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i Kina?

Kina på Wikipedia

Om du vill läsa mer om Kina kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om Kina. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om Kina. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om Kina.
   ››  Svensk Wikipediasida om Kina
   ››  Engelsk Wikipediasida om Kina