Vad är klockan?/Kalifornien

Vad är klockan i Kalifornien, USA


Det är kväll i Kalifornien, torsdagen den 23 maj 2019

Informationen ovan uppdateras automatiskt

Tidszon och tidsskillnad i Kalifornien, USA

Den tidszon som Kalifornien ligger i är PST (UTC-8), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Kalifornien i USA är tidsskillnaden timmar.

Aktuell tid och datum i Kalifornien

Här kan du se vad klockan är i Kalifornien i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Kalifornien.

Allmän fakta om Kalifornien

Kalifornien ligger i landet USA. Det bor ungefär 40 000 000 invånare i Kalifornien, och till ytan är Kalifornien ca. 423 970 km2 (kvadratkilometer) stort. I USA är det officiella språket engelska, och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Flaggan i USA och Kalifornien

Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även Kalifornien. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇺🇸

Inför resan till Kalifornien

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Kalifornien finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i Kalifornien står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. På webbsajten Hurmycket.se finns amerikansk dollar valutakurs, där kan ni alltid hitta aktuell valutakursinfo samt en smidig omvandlare mellan svenska kronor (SEK) och amerikansk dollar (USD).

Kalifornien, The Golden State

Kalifornien är den tredje största delstaten i USA men den absolut största delstaten rent befolkningsmässigt. Namnet Kalifornien, eller California, har under många årtionden förknippats med kändisar, drömmar och rikedom, det är faktiskt inte så konstigt att Kalifornien kallas The Golden State.

Kalifornien är ett av de absolut största turistmålen i USA, med välkända destinationer som t.ex. Los Angeles med det kända shoppingdistriktet Rodeo Drive i Beverly Hills och Hollywood med Hollywood Boulevard med dess Hollywood Walk of Fame. Eller varför inte besöka San Fransisco, vandra längs samma historiska golv i fängelset Alcatraz som den gamle gangstern Al Capone, eller varför inte fika i parken vid det ikoniska Alamo Square? Oavsett kulturell önskning finns det något för alla i Kalifornien.


Kaliforniens flagga


Kaliforniens placering i USA

Men även om Kalifornien oftast förknippas med Hollywood och kändisar, så erbjuder Kalifornien även en enastående natur med många världskända sevärdheter. För att nämna några finns Death Valley, det varmaste området i Nordamerika i Kalifornien, samt båda världsarvs-nationalparkerna Yosemite och Redwood.

Befolkningsboom(arna)

Att Kalifornien är den största delstaten rent befolkningsmässigt har många anledningar, eller egentligen har den stora invandringen till Kalifornien skett på grund av två skilda fenomen. Det första fenomenet då många lycksökare sökte sig till Kalifornien var kort efter att delstaten hade sålts till USA, under mitten av 1800-talet. Rika guldfyndigheter stöttes på, vilket ledde till att en strid ström med människor sökte sig till Kalifornien, Guldrushen i Kalifornien hade inletts. Den andra utmärkande fenomenet som har fått människor att söka sig till Kalifornien är Hollywood, sedan 1900-talets början har befolkningen ökat med nästan 50% för varje tio år som gått, ända fram till 1970-talet då ökningen har börjat avta. Dock ökar den fortfarande enormt snabbt jämfört med de flesta andra städer i världen.

Jordbävningar i Kalifornien

Någonting som de som lever i Kalifornien har blivit tvungna att bli vana vid är att marken skakar till ibland. Kalifornien ligger i en väldigt aktiv zon när det kommer till seismisk aktivitet, mycket av detta beror på den så kallade San Andreas-förkastningen, eller på engelska San Andreas-fault. Denna förkastning är en plattektonisk gräns som ligger i Kalifornien, där två kontinentalplattor möts (Stillahavsplattan och Nordamerikanska plattan). För den som är nyfiken finns det en sida om jordbävningar i kalifornien som i realtid visar aktuella jordbävningar och hur kraftiga de här, riktigt häftig sida faktiskt!

Kaliforniens städer

Kaliforniens huvudstad Sacramento tillhör en av de mindre städerna i Kalifornien, men ändå en storstad både sett över resten av USA och även internationellt sett.

Los Angeles är Kaliforniens största stad och en av de absolut mest välkända städerna i USA, med sina välkända områden Beverly Hills och Hollywood. Los Angeles är även hem till det världskända NHL-laget Los Angeles Kings och det minst lika kända NBA-lagen Los Angeles Clippers och Los Angeles Lakers.

Kaliforniens fjärde största stad men samtidigt även denna en av de mest välkända städerna i USA, San Fransisco, ses av många som ett centrum för HBTQ-frågor. Även här finns välkända lag i de stora ligorna, t.ex. NFL-laget San Fransisco 49ers.

Länkar för att läsa mer om Kalifornien

Kalifornien på Wikipedia

Om du vill läsa mer om Kalifornien kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om Kalifornien. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om Kalifornien. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om Kalifornien.
   ››  Svensk Wikipediasida om Kalifornien
   ››  Engelsk Wikipediasida om Kalifornien

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i California, USA?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i Californien, USA?

Karta över Kalifornien i USA

Här nedan kan hittar du en karta över Kalifornien i USA som är väldigt enkel att skrolla runt i eller zooma in och ut, använd bara musen (eller fingrarna om du använder en mobil) för att navigera dig runt på kartan över Kalifornien.