Vad är klockan? logotype
Vad är klockan?/Artiklar/Klockor med GMT och andra tidszoner

Klockor med GMT och andra tidszoner

En klocka med GMT-funktion är utformad för att visa två tidszoner samtidigt. De första GMT-klockorna kom på 1950-talet, då de utvecklades för att hjälpa flygpiloter att hålla reda på olika tidszoner när de flög över flera tidszoner. GMT är en förkortning för Greenwich Mean Time som delar in världen i olika tidszoner och nollpunkten, den sk greenwichmeridianen går genom observatoriet i Greenwich Park i London. Den ordinarie tidszonen för Sverige är GMT 1 men under sommartid hamnar vi i tidszonen GMT 2.

En GMT-klocka visar tiden för två tidszoner samtidigt vilket möjliggörs genom den vridbara ringen (bezel) på klockan. Många klockmodeller med GMT har också en 24-timmarsvisare, vilket är bra för att följa militärtid (militärtid är baserad på 24h tidssystem istället för 12timmars som civila världen använder med AM och PM) eller för att hålla koll på globala händelser. De anses ofta vara den ultimata verktygsklockan, eftersom de ger viktig funktionalitet och en klassisk estetik.

GMT-klockor finns i alla former och storlekar, från klassiska klädklockor till robusta fältklockor. Många märken erbjuder sina egna det finns många alternativ att välja mellan. Vissa modeller kan användas för att mäta och visa förfluten tid eller en tredje tidszon. Andra har komplikationer som kronografer (stoppur) som tillsammans med Tachymeter är vanligt på pilot- och racingklockor för att mäta hastighet. Ytterliggare komplikationer är tex kalendervisning och månfas som visar månens position i omloppsbanan runt jorden.

Jordklot med klockor och tidszoner.

Oavsett vilken stil du föredrar är en GMT-klocka en viktig utrustning för alla som behöver för att hålla reda på flera tidszoner som tex tidszonen Sydafrika och Japan. Oavsett om du är en flitig resenär eller bara en person som behöver ett enkelt sätt att hålla kontakten med vänner och familj runt om i världen har GMT-klockor något för alla. Utforska sortimentet idag och hitta den perfekta klockan för din livsstil.

Förutom att vara användbara på flygresor kan GMT-klockor kan också användas för att planera möten och andra evenemang, eftersom de gör det möjligt för personer i olika tidszoner att enkelt kontrollera tiden på varje plats. De är särskilt användbara för internationella affärsmän som behöver hålla ordning på sina scheman när de reser runt i världen. I våran uppkopplade värld med Zoom-möten världen över är en GMT-klocka extra användbar.

En GMT-klocka kan såklart se riktigt bra ut på handleden, den kanske mest populära och åtråvärda lyxklockan är en Rolex GMT-Master II. GMT-klockor finns i en rad olika stilar, från klassiska klädklockor till robusta fältklockor. Många märken erbjuder sina egna signaturversioner av GMT-klockan som tex Omegas GMT-klockor, så det finns många alternativ att välja mellan. Med sin tidlösa design och sina praktiska funktioner är GMT-klockor ett utmärkt komplement till alla garderober.

Oavsett vilken stil du föredrar är en GMT-klocka en viktig utrustning för alla som behöver hålla reda på flera tidszoner.