Vad är klockan i Arizona, USA


Det är kväll i Arizona, torsdagen den 23 maj 2019

Informationen ovan uppdateras automatiskt

Tidszon och tidsskillnad i Arizona, USA

Den tidszon som Arizona ligger i är Mountain (UTC-7), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Arizona i USA är tidsskillnaden timmar.

Aktuell tid och datum i Arizona

Här kan du se vad klockan är i Arizona i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Arizona.

Allmän fakta om Arizona

Arizona ligger i landet USA. Det bor ungefär 6 400 000 invånare i Arizona, och till ytan är Arizona ca. 295 254 km2 (kvadratkilometer) stort. I USA är det officiella språket engelska, och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Flaggan i USA och Arizona

Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även Arizona. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇺🇸

Inför resan till Arizona

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Arizona finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i Arizona står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. På webbsajten Hurmycket.se finns amerikansk dollar valutakurs, där kan ni alltid hitta aktuell valutakursinfo samt en smidig omvandlare mellan svenska kronor (SEK) och amerikansk dollar (USD).

Arizona, The Crand Canyon State

Arizona ligger i den i sydvästra delen av USA och är amerikas sjätte största delstat, Arizona tillhör även det övre skiktet vad gäller befolkningsmängd. Arizonas smeknamn The Crand Canyon State bygger självfallet på att det världsberömda Grand Canyon, ett av världens sju underverk, finns i delstaten.

Det är verkligen naturen och landskapet som sätter Arizona på kartan, och till största del bidrar till Arizonas stämpel som en av USA:s främsta turiststater. Några av de stora besöksmålen I Arizona är till exempel det tidigare nämnda Grand Canyon, den oerhört häftiga Barringerkratern och sandstensplatåerna i Monument Valley i närheten av The Four Corners. The Four Corners ligger i Arizonas nordöstra hörn och är det enda stället i USA där fyra delstater möts, Arizona möter Utah i nordväst, Colorado i nordost och New Mexico i östlig riktning.


Arizonas flagga


Arizonas placering i USA

Road trip och Vilda västern

Två välkända road trip-slingor går genom Arizona, dels den mycket välkända Route 66 som passerar staden Flagstaff innan den svänger vidare mot Nevada, men även den södra rutten som bland annat går igenom både Tombstone och Phoenix.

I södra Arizona, där den södra rutten går, finns väldigt många sevärdheter för den som gillar Vilda västern-historik, eller bara häftiga platser. Utöver den lilla staden Tombstone där en av västern-erans kändaste revolverstrider ägde rum, Revolverstriden vid O.K. Corral den 26 oktober 1881, finns i Arizona också mängder med spökstäder. En särskilt häftig spökstad är Goldfield Ghost Town där man har gjort staden till en riktig attraktion och turistmagnet, utöver de gamla historiska byggnaderna arrangeras även t.ex. guidade turer i stadens gamla gruva och revolverstrider mellan cowboys (men inte riktiga förstås).

Arizonas städer

Arizonas största stad tillika huvudstad Phoenix, är relativt centralt belägen i Arizona med en stor del av Arizonas totala befolkning inom dess storstadsområde, ca. 3/5 av alla invånare i Arizona bor i Phoenix storstadsområde.

I Arizonas sydöstra hörn ligger delstatens näst största stad Tucson, som bara ligger lite knappt 10 mil från den gränsen mellan USA och Mexiko. Ungefär 10 mil sydost om Tucson ligger den gamla Vilda väster-staden Tombstone.

Ungefär 25 mil norr om Phoenix, strax söder om Grand Canyon, ligger Flagstaff, nyckelstaden till de flesta av de sevärdheter som Arizona har att erbjuda.

Länkar för att läsa mer om Arizona

Arizona på Wikipedia

Om du vill läsa mer om Arizona kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om Arizona. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om Arizona. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om Arizona.
   ››  Svensk Wikipediasida om Arizona
   ››  Engelsk Wikipediasida om Arizona

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i Arizona, USA?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i Arizona, USA?

Karta över Arizona i USA

Här nedan kan hittar du en karta över Arizona i USA som är väldigt enkel att skrolla runt i eller zooma in och ut, använd bara musen (eller fingrarna om du använder en mobil) för att navigera dig runt på kartan över Arizona.