Klockan och tidsskillnad i Alaska, USA


Det är morgon i Alaska, söndagen den 19 maj 2019

Informationen ovan uppdateras automatiskt

Tidszon och tidsskillnad i Alaska, USA

Den tidszon som Alaska ligger i är Alaska (UTC-9), och tidsskillnaden mellan den plats du befinner dig på just nu och Alaska är timmar.

Aktuell tid och datum i Alaska

Här kan du se vad klockan är i Alaska i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Alaska.

Allmän fakta om Alaska

Alaska ligger i landet USA. Det bor ungefär 750 000 invånare i Alaska, och till ytan är Alaska ca. 1 717 854 km2 (kvadratkilometer) stort. I USA är det officiella språket engelska, och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Flaggan i USA och Alaska

Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även Alaska. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇺🇸

Inför resan till Alaska

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Alaska finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i Alaska står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. På webbsajten Hurmycket.se finns amerikansk dollar valutakurs, där kan ni alltid hitta aktuell valutakursinfo samt en smidig omvandlare mellan svenska kronor (SEK) och amerikansk dollar (USD).

Alaska, The Final Frontier

Alaska, både den största och den nordligaste delstaten i USA, men ironiskt nog samtidigt en av de minsta när det gäller befolkningsmängd. Alaska erbjuder en häpnandsväckande natur, verkligen ett Final Frontier som även är delstatens smeknamn. Den större delen av Alaska består av svårforcerad vildmark i form av berg, glaciärer och vulkaner, och har potential att erbjuda fantastiska upplevelser för den äventyrlige.

Alaska blev en delstat i USA i maj 1959, efter att ha genomgått ett antal administrativa förändringar sedan 1867 då USA köpte Alaska från Ryssland. Utöver att USA:s och Rysslands territoriella vatten gränsar varandra utanför Alaska, så gränsar Alaska bara till Kanada. Dock är det bara ca. 5 km mellan Alaska och Rysslands fastland vid Diomedeöarna., där den stora Diomedeön tillhör Ryssland och den lilla Diomedeön hör till Alaska.


Alaskas flagga


Alaskas placering i USA

Alaskas djurliv

Alaska har ett enastående livskraftigt djurliv, på grund av att naturen är så otillgänglig för människan att exploatera har djuren verkligen har getts utrymme att blomstra. Ren- och älgstammarna är vitala, och det finns gott om rovdjur. Förutom den för Alaska karakteristiska grizzlybjörnen finns det även exempelvis varg, räv och svartbjörn, dessutom utmed den norra kusten finns det till och med isbjörn.

För den som gillar fågelskådning finns även en omåttligt populär lokation för fågelskådning på Alaska, ön Attu som är den ö som ligger längst västerut ut på den "skära" som går ut från Alaska mot Ryssland. Attu har kallats the Holy Grail of North American birding, då det finns fåglar på Attu som inte finns någon annanstans på hela den nordamerikanska kontinenten.

Alaskas städer

Alaskas huvudstad och tredje största stad Juneau är belägen längs kusten i södra Alaska, angränsande mot Kanadas British Colombia. Juneau har ca. 32 000 invånare.

Lite längre norrut längs kusten finns Alaskas största stad Anchorage, med sina lite drygt 300 000 invånare. Anchorage har ett väldigt spännande djurliv, faktiskt så spännande att man inom stadsgränserna till Anchorage kan stöta på både björn, älg och varg.

I centrala Alaska finns Alaskas näst största stad, Fairbanks. I Fairbanks bor det ca. 33 000 invånare, så det blir nästan lite löjligt att ge Fairbanks och Juneau några placeringar över huvud taget.

Längst ut i väster på Alaska finns den lilla fågelskådarön Attu.

Länkar för att läsa mer om Alaska

Alaska på Wikipedia

Om du vill läsa mer om Alaska kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om Alaska. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om Alaska. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om Alaska.
   ››  Svensk Wikipediasida om Alaska
   ››  Engelsk Wikipediasida om Alaska

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i Alaska, USA?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i Alaska, USA?

Karta över Alaska i USA

Här nedan kan hittar du en karta över Alaska i USA som är väldigt enkel att skrolla runt i eller zooma in och ut, använd bara musen (eller fingrarna om du använder en mobil) för att navigera dig runt på kartan över Alaska.