Vad är klockan i Alabama, USA


Det är mitt i natten i Alabama, fredagen den 24 maj 2019

Informationen ovan uppdateras automatiskt

Tidszon och tidsskillnad i Alabama, USA

Den tidszon som Alabama ligger i är Central (UTC-6), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Alabama i USA är tidsskillnaden timmar.

Aktuell tid och datum i Alabama

Här kan du se vad klockan är i Alabama i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Alabama.

Allmän fakta om Alabama

Alabama ligger i landet USA. Det bor ungefär 4 800 000 invånare i Alabama, och till ytan är Alabama ca. 135 765 km2 (kvadratkilometer) stort. I USA är det officiella språket engelska, och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Flaggan i USA och Alabama

Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även Alabama. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på "Kopiera".

🇺🇸

Inför resan till Alabama

Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Alabama finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i Alabama står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. På webbsajten Hurmycket.se finns amerikansk dollar valutakurs, där kan ni alltid hitta aktuell valutakursinfo samt en smidig omvandlare mellan svenska kronor (SEK) och amerikansk dollar (USD).

Alabama, The Heart of Dixie

Alabama är en av de amerikanska sydstaterna, beläget nord-nordväst om Florida, söder om Tennessee, öster om Mississippi och väster om Georgia är Alabama verkligen The Heart of Dixie. Alabama är även kontrasternas delstat, från de Appalachiska högländerna i norr med Alabamas högsta berg Mount Cheaha, till sanddynerna och träsken i söder som vetter mot Mexikanska gulfen.

Smeknamnet The Heart of Dixie kommer från Alabamas placering i USA. Dixie är en term som ofta, eller historiskt sett, har använts för att benämna de amerikanska sydstaterna, och rent geografiskt sett ligger Alabama placerat i mitten av de stater man vanligen räknar in som Sydstaterna. När benämningen The Heart of Dixie valdes under 1940-talet ansåg man även att Alabama, utöver att vara Dixies hjärta rent geografiskt, även var Dixies hjärta vad gäller produktion och tillverkning; då främst av bomull, som var en stor industri under den tiden.


Alabamas flagga


Alabamas placering i USA

Turism och Alabama

Alabama är ett populärt resemål för turister, och inte bara inhemska amerikanska turister då utan även från länder så långt bort som Japan. Uppskattningsvis får Alabama besök av ungefär 20 miljoner turister varje år.

En av anledningarna till varför Alabama är så populärt beror till viss del på att en av de större road trip-vägarna går igenom Alabama, den södra rutten passerar t.ex. genom städerna Montgomery och Mobile.

Alabamas städer

Alabamas huvudstad och näst största stad Montgomery är relativt centralt belägen, tillsammans med Alabamas största stad Birmingham konstruerar de båda tillsammans Alabamas kärna vad gäller transport och kommunikation.

I norra Alabama nära gränsen till Tennessee ligger Alabamas fjärde största stad Huntsville. Huntsville som stad har givits smeknamnet Rocket City, troligen på grund av staden huserar ett av världens absolut största rymdmuseum, U.S. Space & Rocket Center.

I södra Alabama invid Mexikanska golfen ligger kuststaden Mobile, där den militärhistoriska Battleship Memorial Park ligger, där man bland annat kan slagskeppet USS Alabama samt ubåten USS Drum, båda två från samma era som Andra världskriget.

Länkar för att läsa mer om Alabama

Alabama på Wikipedia

Om du vill läsa mer om Alabama kan vi rekommenderar att du spanar in Wikipedias sidor om Alabama. Här nedan hittar du länkar till både den svenskspråkiga och den engelskspråkiga Wikipediasidan om Alabama. Generellt sett brukar den engelskspråkiga sidan vara mer innehållsrik och vara upplagd på ett bättre sätt, men för snabb info kan man gott och väl använda den svenska sidan om Alabama.
   ››  Svensk Wikipediasida om Alabama
   ››  Engelsk Wikipediasida om Alabama

Denna sida på andra språk

   ››  🇳🇴 Norsk: Hva er klokka i Alabama, USA?
   ››  🇩🇰 Dansk: Hvad er klokken i Alabama, USA?

Karta över Alabama i USA

Här nedan kan hittar du en karta över Alabama i USA som är väldigt enkel att skrolla runt i eller zooma in och ut, använd bara musen (eller fingrarna om du använder en mobil) för att navigera dig runt på kartan över Alabama.